Bij het uitbreken van de coronacrisis in maart 2020 werd snel duidelijk dat heel wat sectoren in onze samenleving hard werden getroffen door de lockdown en maatregelen die nodig waren om de druk op de zorgverlening die de pandemie met zich bracht enigszins binnen de perken te houden.
In dat kader werd door de hogere overheden ook gevraagd aan de lokale besturen om de belastingdruk te verlagen voor de hard getroffen sectoren. Vele lokale besturen gingen uiteraard op dit verzoek in.
Inmiddels zijn we meer dan een jaar na de eerste lockdown, hebben we een tweede golf van besmettingen gehad en draait de vaccinatiemachine op kruissnelheid. Toch blijft het aantal besmettingen relatief hoog en zien we uitbraken van de Indiase en Braziliaanse variant opduiken.
Hoe zit het nu met de maatregelen die door lokale besturen werden genomen in het kader van verlichting van de belastingdruk? Kunnen ze worden teruggeschroefd? Of moet, in economische termen gesproken, het ergste nog komen en worden de maatregelen beter aangehouden?
Advocate Sarah De Braekeleer wil, op basis van de huidige situatie, de juridische context rond de fiscale coronasteunmaatregelen duiden aan de hand van volgende vragen:
- Worden de gunstmaatregelen teruggeschroefd of worden ze net verlengd om bepaalde sectoren te ondersteunen?
- Wat moet er nu gebeuren met uw belasting- en retributiereglementen?
- Bestaat het gevaar dat u in de problemen komt met het gelijkheidsbeginsel?
- Kunnen we de pandemie nog langer beschouwen als “overmacht” in de juridische zin van het woord?
Graag ontvangen we de input van gemeentebesturen. De eerste vijf deelnemers die de enquête invullen krijgen een verrassingspakket toegestuurd.