[UPDATE] Voor het boek 'Minnelijke verwerving en onteigening door lokale besturen': zie onderaan.
Op 20 oktober 2020 verscheen in het Staatsblad een decreet tot wijziging van de artikelen 2, 10 en 15 van het Vlaams Onteigeningsdecreet van 24 februari 2017. De nieuwe bepalingen treden in werking vanaf 1 december 2020.
De wijziging houdt in dat een minnelijke onderhandelingstermijn zal worden ingevoerd van maximaal één jaar, die ingaat vanaf de derde dag na de postdatum van de beveiligde zending gericht aan de te onteigenen personen door de onteigenende instantie om hen van de onderhandelingstermijn op de hoogte te stellen.
Na het verstrijken van de termijn kan de te onteigenen persoon zich niet langer beroepen op de onderhandelingsplicht vanwege de onteigenende instantie. De onteigenende instantie kan bij het verstrijken van die termijn onmiddellijk overgaan tot de gerechtelijke onteigeningsprocedure (iteraard nog steeds pas na minstens vier weken na een laatste schriftelijk aanbod en nadat de poging tot onderhandeling kan worden aangetoond zoals reeds was voorzien in het Vlaams Onteigeningsdecreet en het bijhorend onteigeningsbesluit).
Omgekeerd is het echter wél zo dat de onteigenende instantie uiteraard ook na het verstrijken van de onderhandelingstermijn, de minnelijke onderhandeling kan voortzetten als zij oordeelt dat dit nuttig is. De onderhandelingstermijn heeft met andere woorden voornamelijk een signaalfunctie om aanslepende procedures en trage grondverwerving te vermijden zodat sneller knopen kunnen worden doorgehakt en dat het niet de bedoeling is dat de onderhandelingen nodeloos en eindeloos worden gerekt.
Meer informatie rond dit wijzigingsdecreet, aankoop in der minne en onteigeningen kunt u binnenkort terugvinden in de publicatie 'Juridische knelpunten: Minnelijke verwerving en onteigening door lokale besturen'.
Voor abonnees binnenkort online beschikbaar op FinConnect. De papieren versie kan vanaf nu hier besteld worden.