FinConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Veelgestelde vragen

Wat betekenen K en N in de jaarrekening?

In de jaarrekening staat de K-waarde voor het exploitatieoverschot/ -tekort op de jaarrekening van het vorige boekjaar (in tegenstelling tot het budget, dat twee jaar teruggaat en bijstuurt op basis van het laatste budget). De K-waarde in de jaarrekening wordt dus bepaald door het exploitatieresultaat in de jaarrekening van het jaar voordien (de N-waarde). Stel dat er in de jaarrekening voordien een exploitatieoverschot was van 10.000 (N), dan zal de K-waarde in de jaarrekening er net na eveneens 10.000 bedragen.

Bij het opstellen van de jaarrekening wordt zo steeds het eindpunt van de vorige jaarrekening verrekend.

Kort samengevat:

De K-waarde zoals weergegeven in de jaarrekening = de N-waarde zoals weergegeven in de jaarrekening van het jaar voordien

De N-waarde van de nieuwe jaarrekening vormt het nieuwe eindresultaat voor exploitatie en geldt als basis voor de berekening van de K-waarde van het volgende (t.t.z. eigenlijk twee jaar later; N jaarrekening 2014 en K1 budget 2016) budget: N jaarrekening => K1 budget van twee jaar later.

 

Wat betekenen Y en Z in de jaarrekening?

Op de jaarrekening staat de Y-waarde voor het investeringsoverschot/ -tekort op de jaarrekening van het vorige boekjaar. Zo houdt elke jaarrekening rekening met het eindsaldo voor investeringen van de vorige jaarrekening. De Z-waarde op de jaarrekening staat voor het investeringsoverschot/ -tekort van het actuele boekjaar. Dit resultaat wordt overgenomen in het budget van 2 boekjaren later. Bijvoorbeeld, de Z-waarde op de jaarrekening bedraagt 10.000 euro. In het budget van twee jaar later is dit overschot terug te vinden op de Y-waarde, zodat dit daar dan kan worden (op)gebruikt. Het zal veeleer de regel zijn dat deze Z-waarde in het eerstvolgende jaar wordt opgesoupeerd via een budgetwijziging, dus net na de bewuste rekening met het overschot (of tekort). In dat geval zal het gecompenseerd worden in het budget van 2 jaar na de jaarrekening met de bewuste Z.  

 

Wanneer is de ingediende jaarrekening volledig?

In het financieel gedeelte van de jaarrekening moet u het overzicht terugvinden van de ontvangsten en de uitgaven van het boekjaar.

De toelichting, die integraal deel uitmaakt van de jaarrekening, bevat volgende elementen:

  • Bewijsstuk van de kastoestand (ontbreekt dit dan zal dat een reden tot niet-goedkeuring zijn voor de gouverneur)
  • Staat vermogen (ontbreekt dit dan zal dat een reden tot niet-goedkeuring zijn voor de gouverneur)
  • Geactualiseerde investeringsfiches (moet worden toegevoegd, doch het ontbreken van enkel dit stuk zal wellicht geen reden zijn tot niet-goedkeuring door de gouverneur)
  • (Wijzigingen) inventaris (moet worden toegevoegd, doch het ontbreken van enkel dit stuk zal wellicht geen reden zijn tot niet-goedkeuring door de gouverneur)
  • Lijst openstaande vorderingen en schulden (moet worden toegevoegd, doch het ontbreken van enkel dit stuk zal wellicht geen reden zijn tot niet-goedkeuring door de gouverneur)
  • Overzicht interne kredietaanpassingen (moet worden toegevoegd, doch het ontbreken van enkel dit stuk zal wellicht geen reden zijn tot niet-goedkeuring door de gouverneur)
  • Verdeelsleutels, waarderingsregels (moet worden toegevoegd, doch het ontbreken van enkel dit stuk zal wellicht geen reden zijn tot niet-goedkeuring door de gouverneur)
  • Samenvoegende tabel CKB (toelagen en overschotten)
  • Aanvullende verklarende nota (niet verplicht, wel aangewezen)
  • Overzicht werkingsrekeningen

 

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...