FinConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Wat als de basisfinanciering voor LEKP wegvalt?

Het Lokaal Energie- en Klimaatplan (LEKP), lang geprezen als een voorbeeld voor Europa, staat onder druk. Vanaf 2026 dreigt de basisfinanciering voor dit ambitieuze plan weg te vallen. Het LEKP zal vervellen tot een structureel dialoogplatform. Dit brengt grote uitdagingen met zich mee voor lokale besturen die zich inzetten voor vergroening, buurtontwikkeling, duurzame mobiliteit en droogtebestrijding.

Impact voor lokale besturen 

De aangekondigde stopzetting van LEKP-financiering vanaf 2026 heeft onmiskenbare gevolgen. Voor veel gemeenten vormt deze steun een essentieel onderdeel van hun klimaatbeleid en concrete actieplannen. Het wegvallen van deze middelen kan vertragingen veroorzaken bij projecten en mogelijk zelfs het schrappen van geplande initiatieven. 

Wat dan met de geplande projecten van lokale besturen?

Het wegvallen van deze middelen kan vertragingen veroorzaken bij projecten en mogelijk zelfs het schrappen van geplande initiatieven. Maar gelukkig zijn er ook mogelijkheden om eventueel aanvullende financieringsbronnen te vinden via andere subsidies. Projecten hoeven dus niet zomaar stopgezet te worden.

Via Subsidiemanager is het mogelijk om met de speciale LEKP-filter op zoek te gaan naar alternatieve subsidies die aansluiten bij de doelstellingen van het plan.

 

Trekkingsrechten LEKP

Onlangs keurde minister Crevits de verdeling van de financiële middelen goed voor het LEKP 1.0, 2.0 en 2.1. Met dit besluit worden de trekkingsrechten per gemeente vastgelegd. Bekijk hoeveel jouw gemeente ontvangt ter ondersteuning van het LEKP in 2025. Deze subsidie berust op het principe van een gemeentelijke cofinanciering van 50%. Dit betekent meer concreet dat voor iedere ontvangen euro, de gemeente zelf een extra euro moet investeren.

Vergeet je LEKP-rapport niet in te plannen op de gemeenteraad

De deadline om te rapporteren over het LEKP komt stilaan dichterbij. Plan de bespreking van het LEKP-rapport op de gemeenteraad ten laatste in april, om de deadline van 1 mei 2025 te kunnen halen. De jaarlijkse rapportering over de voortgang van het LEKP is een subsidievoorwaarde. De einddatum vormt een strikte deadline waarvan niet afgeweken wordt. Voor lokale besturen die op uiterlijk 1 mei 2025 niet rapporteerden over het LEKP, zal de uitgekeerde subsidie teruggevorderd worden. Agendeer dus tijdig de LEKP-rapportering op de gemeenteraad.

Dit jaar bespreek je zowel de inhoudelijke als de financiële rapportering op de gemeenteraad, en gebruik voor het financiële luik een nieuw sjabloon.

 

  1. Naam actie: de naam van een individueel project of andere genomen acties in de context van het LEKP
  2. LEKP-doelstelling: selecteer in het drop-down menu de LEKP-doelstelling(en) waarop de actie/uitgave van toepassing is
  3. Jaar: selecteer in het drop-down menu het jaartal waarop de actie van toepassing is
  4. Uitgave: geef het bedrag in van de actie(s)
  5. Toelichting: geef een korte toelichting over de actie
  6. Referentie boekhouding: optioneel

Wil je vlot starten met de voorbereiding? Bekijk dan zeker het webinar dat ABB op 13 december 2024 gaf over de rapporteringsflow.

 

Meer lezen? 

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...