Lokaal bestuur Zoutleeuw voorziet 300 euro toelage/jaar voor studenten hoger onderwijs.
Uit de omgevingsanalyse, die als uitgangspunt gebruikt werd bij de opmaak van het strategisch meerjarenplan 2020-2025, is gebleken dat de kansarmoede bij jonge kinderen in stad Zoutleeuw aanzienlijk hoger ligt dan het gemiddelde in de provincie Vlaams-Brabant.
De raad voor maatschappelijk welzijn besloot, destijds, om die reden een jaarlijkse studietoelage in te stellen om de meest kwetsbare gezinnen te ondersteunen bij de betaling van de schoolkosten voor hun kinderen:
- Kleuteronderwijs: 30 euro/leerling/schooljaar
- Lager onderwijs: 100 euro/leerling/schooljaar
- Secundair onderwijs: 200 euro/leerling/schooljaar
- Kunst/Muziek-academie: 30 euro/leerling/schooljaar
Aangezien kansarmoede echter niet vanzelf eindigt bij het verlaten van het secundair onderwijs is het lokaal bestuur van oordeel dat voortgezette ondersteuning vereist is.
Bijkomend onderzoek, voor wat betreft de arbeidsmarktpositie, toont immers aan dat het aandeel langdurig niet-werkende werkzoekenden in stad Zoutleeuw procentueel hoger is dan het provinciale en Vlaamse gemiddelde en dat laag- en middengeschoolden daarin veruit de grootste groep vormen. Het percentage hoger opgeleiden in Zoutleeuw is slechts 26% tegenover 39% in Oost-Brabant. Bovendien is het percentage werkzoekenden, zonder werk, in de categorie van de jongeren tussen de 18 en 24 jaar in Zoutleeuw hoger dan in de provincie Vlaams-Brabant en in Vlaanderen.
Een aandachtspunt voor het lokaal bestuur Zoutleeuw dat hieruit voortvloeide was dat kinderen uit kansengroepen moeten worden gestimuleerd om een studie in het hoger onderwijs aan te vatten, voort te zetten en een diploma te behalen omdat zoveel als mogelijk moet worden voorkomen dat studenten uit deze doelgroep hun opleiding aan de universiteit of de hogeschool stopzetten of onderbreken omwille van financiële kopzorgen. Het behalen van een diploma hoger onderwijs verlaagt immers het armoederisico aanzienlijk. En net daarom is het nodig dat kinderen uit gezinnen met een beperkt inkomen zoveel als mogelijk gestimuleerd worden om aan het hoger onderwijs deel te nemen.
De volgende studenten komen in aanmerking:
- studenten uit gezinnen met leefloon of aan het leefloon equivalente financiële steun
- studenten uit gezinnen met schuldhulpverlening of collectieve schuldenregeling
- studenten aan wie een studietoelage is toegekend
Deze studenten volgen meestal een moeilijk traject omdat zij vaak hun studies geheel of gedeeltelijk zelf moeten betalen d.m.v. studentenarbeid en doordat de ouders het, mede door de energiecrisis en oplopende inflatie, alsmaar moeilijker krijgen om studiekosten voor hun kinderen te betalen.
Het lokaal bestuur vond het daarom haar taak om deze meest kwetsbare studenten een hart onder de riem te steken door hen een toelage van 300 euro per academiejaar toe te kennen. Wij hopen dat deze toelage tevens zal fungeren als aanmoediging om de studie vol te houden en het diploma te behalen.
Deze beslissing moet gekaderd worden in een langetermijnvisie van het bestuur. Aangezien het behalen van een diploma hoger onderwijs het armoederisico aanzienlijk verlaagt, wil dit zeggen dat de desbetreffende studenten vermoedelijk in de toekomst van een hoger inkomen kunnen genieten. Op dit inkomen is het tarief van de aanvullende personenbelasting van toepassing waardoor we kunnen spreken van een terugverdieneffect voor de maatschappij die de huidige kost van 300 euro per student per academiejaar ruim overstijgt.