FinConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Financiële situatie fusiegemeenten

Naar aanleiding van het fusiekader van de Vlaamse Regering, ontstonden op 1 januari 2019 7 fusiegemeenten: Aalter, Deinze, Kruisem, Lievegem, Oudsbergen, Pelt en Puurs-Sint-Amands. De huidige Vlaamse Regering moedigt de vrijwillige fusies van gemeenten nog steeds aan. Maar hoe is het nu gesteld met de financiële situatie van deze eerste fusiegemeenten? De afdeling Lokale Financiën van het Agentschap Binnenlands Bestuur zocht het uit aan de hand van de jaarrekeningen van deze gemeenten. 

Al deze gemeenten deden het voor de fusie al niet slecht op financieel vlak, ook na de fusie doen de fusiegemeenten het beter dan het Vlaamse gemiddelde. Opvallend is dat de financiële schuld van deze 7 gemeenten 3 jaar na de fusie aanzienlijk gedaald is, het verlichten van de schuld en ruimte maken voor nieuwe investeringen, kan dus zeker een incentive zijn voor lokale besturen om te fuseren. 

De Vlaamse Regering moedigt deze fusies aan om de bestuurskracht van lokale besturen te verhogen, maar zijn de fusies nu in dit opzet geslaagd? Dat valt op dit moment moeilijk aan te tonen. Wat we wel met zekerheid kunnen afleiden uit de jaarrekeningen, is dat de financiële positie van deze gemeenten sterker is geworden dan voor de fusie. 

Lees het volledige rapport van het ABB met de uitgebreide uitleg en cijfers hier

Bron: Agentschap Binnenlands Bestuur

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...